logotype
logotype
Радни састанак пододбора Комисије за унапређење црквене просвете ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Катихетски одбор Епархије бачке   
петак, 01 мај 2015 10:03

У недељу, 19. априла 2015. године, по благолослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија, председника Комисије Светог Архијерејског Сабора за унапређење црквене просвете, чланови ужих тимова вероучитеља сабрали су се у манастиру Светог Николаја у Соко Граду на радни састанак са задатком да сачине коначни предлог Наставног плана и програма Православног катихизиса за основне и средње школе у Републици Србији.

 

Са жељом да предложени наставни план и програм Православног катихизиса представља одраз саборног дела вероучитеља Српске Православне Цркве, позив на учествовање у овом делу добили су сви Епархијски катихетски одбори крајем прошле школске године од стране Комисије Светог Архијерејског Сабора за унапређење црквене просвете. Како би се обезбедило да у највећој могућој мери наставни план и програм буде прилагођен узрасту ученика, препорука је била да чланови тимова буду вероучитељи са адекватним компетенцијама и вишегодишњим радним искуством у непосредном раду са ученицима.

Већина Епархијских катихетских одбора делегирала је по девет чланова за формирање радних тимова за сваки циклус образовања. На састанку у Београду који је одржан 15. септембра 2014. године на Богословском факултету, од стране присутних вероучитеља изабрани су чланови ужих тимова. Изабрани су углавном вероучитељи који су учествовали у изради различитих предлога новог Наставног плана и програма достављених на увид Комисији. Препорука Његовог Високопреосвештенства Господина Амфилохија, председника Комисије, била је да уважавајући поменуте предлоге, нови Наставни план и програм буде дело читаве Цркве засновано на искуствима тринаестогодишњег прегалаштва вероучитеља у школама Републике Србије. Високопреосвећени Митрополит је нагласио да би садржај новог плана и програма требало да буде прилагођен интелектуалним, психолошким и емоционалним способностима и интересовањима ученика.
Након радних састанака вероучитеља – чланова тимова  за израду Наставног плана и програма на Православном богословском факултету у Београду и Новом Саду, као и вишемесечне сарадње и рада путем интернета, чланови ужих тимова приступили су састављању коначног предлога Наставног плана и програма на вишедневном радном састанку у манастиру Светог Николаја у Соко Граду. Сваком ужем тиму вероучитеља у раду помажу саветници које чине чланови ширег састава радних тимова – дипл. теолози,  дипл. педагози и професори разредне наставе. На овом радном састанку узели су учешћа  најистакнутији вероучитељи из Архиепископије београдско-карловачке и епархија: банатске, тимочке, шабачке, бачке, крушевачке, шумадијске, жичке епархије и рашко-призренске и косовско-метохијске, али уз подршку и сарадњу Катихетских одбора већине  епархија Српске Православе Цркве, као и Епископа шабачког Господина Лаврентија који  је указао гостопримство члановима тимова у манастиру Светог Николаја у Соко Граду. Резултати рада биће достављени Комисији за унапређење црквене просвете на  разматрање и коначно уобличавање. Надамо се да ће труд вероучитеља уродити плодом,  да ће овај предлог Наставног плана и програма Православног катихизиса сачињен на  темељима вишевековног искуства Цркве, испунити очекивања вероучитеља и одговорити  на захтеве верске наставе у савременом школском систему.

 

 

 

Последње ажурирано недеља, 23 август 2015 22:30
 

Упитник

Да ли пишете припреме за час?