logotype
logotype
Новости
Подела васкршњих пакетића, дар новосадских основаца својим вршњацима на Косову и Метохији ПДФ Штампа Ел. пошта

Са благословом Епископа Бачког Иринеја и ове године деца новосадских школа сасвојим вероучитељима припремила су васкршње пакетиће (са одећом, играчкама, школским прибором и слаткишима) за своје вршњаке на Косову и Метохији.

Пакетићи су подељени деци на Васкршњи Понедељак у селу Кусце (200 ком.) и у основним школама општине Штрпце током Томине недеље (1000 ком.): (О.Ш. Шарски одред - одељење у местима Севце, Врбештица и Јажинце, О.Ш. Стаја Марковић - одељења у местима Штрпце, Поповце и Сушице).

Пакетиће су деци поделили дечански монаси са парохијским свештеницима. Епархија Рашкопризренска користи ову прилику да најсрдачније захвали дародавцима на овим поклонима који су деци са Косова и Метохије показали љубав и солидарност њихових вршњака из других крајева Србије.

Извор: Епархија рашко-призренска


 

 
А добро чинити, да нам не досади! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Инспирисан овим богонадахнутим речима Светог Апостола Павла и љубављу деце са веронауке према Богу и ближњима, а са благословом Његовог Преосвештенства Господина др Иринеја Епископа бачког, Катихетски одбор Епархије бачке је и ове године, поводом највећег хришћанског празника Васкрсења Христовог, у сарадњи са катихетама, вероучитељима и децом основних и средњих школа у Новом Саду и околини, започео акцију прикупљања пакетића за децу Косова и Метохије под називом ДЕЦА - ДЕЦИ.

Акција прикупљања пакетића почела је у понедељак 12. марта 2012. и трајаће до 3. априла 2012. године

 
Одржана завршна свечаност XX конкурса "Светосавље и наше доба" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

У суботу, 4. фебруара 2012. године, у Техничкој школи Милева Марић-Ајнштајн у Новом Саду, одржана је завршна свечаност XX конкурса Светосавље и наше доба.

Конкурс су и ове године заједнички организовали Коло српских сестара Епархије бачке, Одбор за верску наставу Епархије бачке и Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине.

На ликовни конкурс приспело је 3860 радова, на литерарни 885, а на калиграфски, који је ове године установљен, 871 рад. Радови су пристигли из свих крајева Србије и Републике Српске.

Свечаност је отворио изасланик Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја, протојереј Милован Миодраговић. После његових речи поздрава, присутнима се обратио и господин Станко Матић, директор школе-домаћина, а затим су додељене награде ученицима и наставницима чије радове је жири прогласио најбољима.

Опширније...
 
Подељени божићни пакетићи деци Косова и Метохије ПДФ Штампа Ел. пошта

Поклон-пакетићи, које су припремила и сама запаковала деца из новосадских основних и средњих школа у Божићној акцији под називом "ДЕЦА - ДЕЦИ" подељени су на Косову и Метохији.

На прикупљању пакетића за децу са Косова и Метохије ангажовао се Катихетски одбор Епархије Бачке сa благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја. 

Пакетиће je  по благослову Његовог Преосвештенства Епископа Рашко-призренског и Косовско-метохијског Господина Теодосија, поделила Епархијска канцеларија за поделу помоћи, којом руководи ђакон Бојан Крстић. Пакетићи су подељени у ОШ "Десанка Максимовић" у Косовској Каменици и у њеним истуреним одељењима: Беривојце, Ајиновце, Бушинце, Костадинце, предшколској установи "Пчелица Маја" у Косовској Каменици и њеним подручним одељењима и у ОШ "Свети Сава" у Јасеновику општина Ново Брдо.

 
Молепствије на почетку нове школске године ПДФ Штампа Ел. пошта


По благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја, у недељу, 11. септембра 2011. године, у склопу свете Литургије, у свим новосадским храмовима биће служено благодарење за почетак нове школске године.

Позивамо све који уче и који се уче у школама и при парохијским црквама да учествују у овој молитвеној свечаности.

 


Страна 9 од 10